Kirjoittamisen ilosta

Kynäanimaatio ”Writer’s block”: Jussi Palojärvi

Flatdotin nettisivu muuttuu blogiksi

Yritykseni nettisivusta muotoutui enemmän tai vähemmän yllättäen blogi. Bloggaaminen oli itseasiassa aivan alunperäinen syy sille, miksi innostuin nettisivujen rakentelemisesta, mutta oman blogin aloittaminen jäi aina asiakastöiden jalkoihin. Nyt ajattelin, että kirjoittaminen täysin omista lähtökohdista olisi raikasta vaihtelua työn parissa tapahtuvalle tekstintuotannolle. 

Ehkä suurin syy blogimuotoiselle sivustolle on kuitenkin eri aihealueiden luonteva yhdistäminen. Työni, opiskeluni ja kiinnostuksen kohteeni ovat tiiviisti yhdessä ja huomasin ettei perinteinen nettisivu palvele enää minua eikä sidosryhmiäni. Siitä jäi puuttumaan oikeastaan se kaikki, minkä takia (luulen) minulta palveluita ostettavan. Toisin sanoen kokemukseni, näkemykseni ja tapani tehdä. Sivustolle jää kuitenkin Portfolio-osio, jossa joitain graafisia töitäni ja WordPress-projekteja esitellään.

Blogitekstit tulevat olemaan vapaata ajatuksenvirtaa ja niiden kategorisointia kehitän matkan varrella. Kaiken kaikkiaan toivon, että kirjoitustaitonikin kehittyisi uusille urille! 

 

Animaatio: Rafael Araujo

 

 

Blogin aihealueet – design / tech / life

Vajaa viisi vuotta sitten yritystä perustaessani koin jonkin asteista identiteettikriisiä siitä, miten minun pitäisi itseni ja palveluni määritellä. Graafista suunnittelua, nettisivujen tekoa, markkinointia, sisällöntuotantoa, optimointia, konsultointia, myyntiä, projektinhallintaa…

Listaus kuulosti sekavalta ja huijarisyndrooma pukkasi päälle. Olen sittemmin päässyt toteuttamaan kaikkia edellämainittuja ja paljon enemmän. En tiedä vieläkään hyviä määritelmiä palveluilleni, mutta sen olen huomannut, että kaikki muuttuu nopeammin kuin ehtii titteleitä keksiä. Haavemaailmassani ei olisikaan titteleitä eikä turhia hierarkioita monimutkaistamassa asioita. Olen useammassa eri työprojektissa surffannut teknisen ja visuaalisen tiimin väliä ja se on ollut juuri minulle sopivaa sirkusta.

Tätä nykyä WordPress-sivustot ovat sosiaalisen median sisällöntuoton ohella päätuotteeni ja kummankin myötä kiinnostus tietoturvaa kohtaan on kasvanut. Päätinkin siis hakeutua opiskelemaan IT-Tradenomiksi (erikoistun kyberturvallisuuteen) ja sen myötä blogissakin tullaan näkemään artikkeleita teknisemmistäkin aiheista. Näissä pyrin otamaan esille teemoja, jotka asiakaskunnassa puhututtavat, jotta niistä voisi saada myös vinkkejä omaan arkeen.

Ja tietenkin kirjoitan myös elävästä elämästä näiden aiheiden ympärillä – siitä missä työt tehdään ja kenen kanssa, mikä ruokkii inspiraatiota ja hoitaa luovuutta.

 

 

Kirjoittaminen ajattelun apuköytenä

Kirjoittaminen kirkastaa ajatuksia, tai ainakin se paljastaa todella nopeasti huonot ideat ja jäsentymättömät ajatukset. Jos esimerkiksi kehittelen mainoslauseita, kirjoitan kaiken mitä ikinä mieleen juolahtaa ylös ja katselen niitä, yhdistellen sanapareja uudestaan. Suurin osa lentää kaaressa roskiin.

En ole kuitenkaan varsinaisesti kirjoittanut omana itsenäni tekstejä julkisesti aiemmin. Olen haamukirjoittanut joitain blogeja, tehnyt nettisivutekstejä ja sisältöjä someen asiakkaille. Miksen pitäisi siis blogia vain somessa? Tähän aiheeseen lupaan palata erillisen blogikirjoituksen kera, mutta lyhyesti sanottuna haluan pitää omistajuuden tuotoksiini omalla alustalla. Vaikka aionkin jakaa ainakin linkkejä blogikirjoituksiini somessa, niin oma nettisivu tarjoaa alustan, joka on rauhoitettu muusta hälinästä. Artikkelimuotoisissa jutuissa kuvien ja tekstin rytmitys on myös niin tärkeä osa kerrontaa, että sitä ei mielestäni pysty tuomaan sosiaalisessa mediassa esille yhtä hyvin. Ja sitten on tietenkin se lempiaiheeni – typografia. Some tasapäistää ja kutistaa kirjainten visuaalista voimaa. Kirjasintyypillä värien ja kuvien ohella on iso merkitys tekstin tunnelmaan. Lukeminen on myös visuaalinen kokemus.

Tämä blogi on myös kokeilu siitä, saanko ajatukseni paremmin esille, kun kirjoitan ilman merkkirajoituksia ja tiettyä yleisöä. On ihan mahdollista, että täysin samat ihmiset lukevat blogiani, joihin olen yhteydessä muutenkin, mutta voi toki olla että lukijat tulevat olemaan ihan eri porukkaa. Somessa usein mennään aina kuva edellä ja teksti lisätään sen oheen. Hitaamman tahdin kirjoittamisessa ehtii miettiä, mikä kuva tukee ajatusta parhaiten. Saanko eri aiheista uusia tulkintoja esille kun lähestyn niitä eri tavalla?

Kirjoitan luultavasti paljon sellaista, mistä en ehkä koskaan aloittaisi keskustelua. Etenkin teknisemmän puolen aiheet ja digitaalisen markkinoinnin etiikka ja yleiset pohdinnat maailmanmenosta näiden ympärillä ovat vähän turhan raskaita small talk-aiheita ja työpalavereissakin yleensä vähän agendan vierestä.

Mistä aikaa tälle kaikelle? Kirjoittaminen vie kyllä aikaa, mutta toisaalta siinä pääse flow-tilaan, jossa aika katoaa. Kun välineet ovat yksinkertaisia, keskittyminen pysyy paremmin kasassa. Siksi palasin Flatdotin sivuston ulkoasun suhteenkin yksinkertaisempaan linjaan, jonka design on minimalistinen ja sivusto helppo ylläpitää. Ei mitään ylimääräistä, mutta käytössä olevat elementit eivät jätä kylmäksi. Neonvärejä, mustavalkoista kuvaa, graafista ja säväyttävää. Aika on jokaisella pienyrittäjällä kortilla ja koitan huomioida tulevissa teksteissä myös sen, että niiden lukeminen ei olisi ajanhukkaa. 

Tervetuloa lukemaan juttuja!

Picture of Satu Palojärvi

Satu Palojärvi

Kirjoittaja on visuaalinen suunnittelija, IT-tradenomiopiskelija, ravintoloita ja matkustamista rakastava 37-vuotias ikinuori läppärikulkuri