Inspiraatiota suunnitteluun

Projio 2023 Tampere Flatdot blogi

Satelliittitoimistosta taiteen äärelle

Toimistoni kulkee mukanani ja teen töitä milloin studiollamme, asiakkaiden tiloissa, keittiönpöydän ääressä, autossa, junassa ja milloin kotisohvalla. Marraskuussa 2022 Studio Palojärvi muutti Nokian Nansotalolta Tampereen keskustaan uusiin isompiin tiloihin, jonka johdosta studiotilan lisäksi meillä oli yhtäkkiä iso yhteistila ja erillinen toimistohuone. Näimme tässä mahdollisuuksia ja pistimme avajaisbileet pystyyn – tilan nimeksi tuli Green Door Creative Space. Nykyään saankin olla osa mahtavaa pientä yhteisöä, joka koostu eri alojen ammatinharjoittajista. 

Kaupungin keskustaan tuleminen ja siellä muiden kanssa työskentely aktivoi ja inspiroi. Välillä suunnitteluun tarvitsee rauhaa ja toisinaan vilinää ympärille. Ihan parasta on myös mahdollisuus käydä kesken työpäivän esimerkiksi taidenäyttelyssä, samalla tulee käveltyä pieni lenkki. Olen todella huono lähtemään liikkeelle ilman jotain syytä (oma terveys ei ilmeisesti riitä päteväksi syyksi).

Syksyinen vierailu Finlaysonin alueella järjestettyyn PROJIO 2023 media- ja valotaidetapahtumaan jäi mieleen valoilotteluna pimeyden keskellä. Tampereella on muutenkin kiitettävästi hyödynnetty valotaidetta läpi talven. 

Jenni Pasasen teos Red Lagoon puhutteli

Digitaalinen taide ja tekniikka sen takana ovat tapetilla tekoälyn(kin) johdosta. Olen itse testannut kuvien tekemistä tekoälyllä ja todennut, että sen käyttö vaati harjoittelua, vahvan oman vision ja myös ymmärrystä taustaprosessista. Olennaista eettiseltä kannalta on se, mitä tekoäly käyttää materiaalina generoidessaan kuvia. Joka tapauksessa tekoälyllä tehty taide on siis aina lopulta ihmisen tuotos. Tähän aiheeseen tulen syventymään erikseen ja teen siitä kokonaan oman blogin lähitulevaisuudessa.

PROJIOssa nähtiin upeaa valotaidetta, joka puolestaan ottaa koko tilan haltuun. Ehkä siksi olen siitä aina yhtä haltioitunut. Alla olevan videoteoksen nimeä tai tekijää en ollut huomannut ottaa ylös, mutta siinä oli upean simppelit raaka-aineet. Helvetica-fontti, aakkoset, päävärit ja koodia, jonka avulla nämä osaset muodostivat ikiliikkujan.

Ilahdun itse aina siitä, kun keksin yksinkertaisemman tavan tehdä jokin asia. Uskon että taiteesta nauttiminen voi alitajuisesti auttaa myös ongelmanratkaisussa. Käyn taiteen äärellä niin visuaalisen kuin älyllisenkin elämyksen takia – välillä ihan vain ihmettelemässä, usein vaikuttumassa.

Picture of Satu Palojärvi

Satu Palojärvi

Kirjoittaja on visuaalinen suunnittelija, IT-tradenomiopiskelija, ravintoloita ja matkustamista rakastava 37-vuotias ikinuori läppärikulkuri